• Gävle kommun firades i Västerås

    På sverigefinnarnas dag den 24 februari utsågs Gävle kommun till årets sverigefinska kommun 2016. Utmärkelsen delades ut i Västerås, årets sverigefinska kommun 2015. Utmärkelsen mottogs av kommunalrådet i Gävle Inger Källgren Sawela samt Irma Larsson, som startat medborgarinitiativet om anslutning till förvaltningsområdet för finska språket. Med fanns också Helene Lack, Mojje Lodin, Minna Piispala och Eeva Östberg, som representerade olika kommunala förvaltningar och som alla har i uppgift att värna om finska språket och att utveckla finskspråkiga verksamheter. Gävle kommun har varit en föregångare när det gäller att rekrytera finskspråkig personal och att ge möjligheter för finsktalande att upprätthålla sina språkkunskaper.

    Bild: Från vänster Minna Piispala, Helene Lack, Eeva Östberg, Mojje Lodin, Irma Larsson, Inger Källgren Sawela och Jouni Slagner.

    Från Västerås kommuns sida deltog kommunalrådet Amanda Agestav och förvaltningskommunskoordinatorn Arto Pajuvirta. Sverigefinländarnas delegation representerades av Jouni Slagner. Ca 60 personer deltog i firandet på kommunhuset. Efter att utmärkelsen delats ut bjöds det på kaffe och sverigefinsk flaggtårta.